Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Játékok

2008.10.31

Barkochba

Kiszámoljuk a kérdezőt, aki kimegy a teremből.

A játékosok tárgy, fogalom vagy élőlény témakörből kiválasztanak egy szót, ezt kell a kérdezőnek kitalálni. A kérdező sorban mindenkinek kérdéseket tesz fel, amire csak igennel és nemmel lehet válaszolni. A tanulókat rá kell vezetni arra, hogy kérdéseikkel fokozatosan szűkítsék a kört, amiben a szót keresni kell. Minden osztályfokon felhasználható, gondolkodtató játék.

Összegyúrt történetek

A játékvezető két szövegből egyet készít úgy, hogy a két szöveg mondatait összekeverve gépeli le vagy ragasztja papírra. Annyi példányt kell készíteni, ahány párban akarjuk játszani. A párok megkapják a címekkel ellátott összegyúrt történeteket. Egyikük az egyik, másikuk a másik történet mondatait próbálja sorba rakni. Ha az összegyúrt történet m ondatait beszámozzuk, elég csak a számokat sorba rakni. Játszhatunk összekevert mondatcsíkokkal is. A mondatokat leíratni nem szerencsés akkor, ha időre, vagy versenyszerűen játszunk.

Ez a játék fejleszti a szövegértő képességet, a gondolkodást és a figyelmet.

Szövegrekonstruálás

A kiválasztott szöveget vágjuk össze pl. mondatonként, bekezdésekként vagy tetszőleges alakban. Lehet a szövegre foltokat is helyezni, festeni. Feladat, a szöveg rekonstruálása. Lehet versenyszerűen, időre, párosával vagy kiscsoportban játszani. Legegyszerűbb, ha egyforma prospektust, újságot, reklámszöveget használunk.

Ez a játék fejleszti a gondolkodást, figyelmet és szövegértést.

Csak a végét

A társaság első tagja mond egy összetett szót. A másodiknak egy olyan összetett szót kell mondani, amelynek az első tagja azonos az előző szó utolsó tagjával. pl.: vaskapu-kapufa-favágó-vágószerszám-szerszámolaj stb. Lehet írásban, időre is játszani.

Jól fejleszti a gondolkodást.

Szólánc

Sok változata van. A lényeg az, hogy mindenkinek egy szót kell mondani/írni egy bizonyos szabály szerint.

1. Kiválasztunk egy hangot/betűt és olyan szavakat kell gyűjteni, ami ezzel kezdődik. Lehet szűkíteni a kört, pl. csak főneveket, élőlényeket, híres embereket, földrajzi neveket, stb.

2. A játékvezető mond egy szót és továbbadja a labdát a következő játékosnak, aki elismétli a szót, és hozzátesz egy másikat. A következőnek már mind a két szót el kell ismételni és hozzá kell tennie egy harmadikat, és így tovább...Addig játsszuk, amíg meg nem szakad a lánc. Ilyenkor megkérdezhetjük, hogy ki tudja folytatni. Nehezíthetjük a játékot úgy is, hogy össze-vissza dobáljuk a labdát.

Ez a játék nagyon jól fejleszti az emlékezetet és a figyelmet.

 Találd ki!

A gyerekek körbe ülnek, a kérdezőt kiszámoljuk és kimegy a teremből. Kiválasztunk egy tárgyat, ennek a nevét kell kitalálni. A kérdezőt behívjuk. Feltesz egy kérdést. Mindenki ugyanerre a kérdésre válaszol, csak kicsit másképpen. pl. Hol található? fán, asztalon, számban, üzletben, stb...(alma) Az válaszol jól, aki igazat mond, de a feleletéből nem lehet rögtön kitalálni hogy miről van szó.

A kérdező felteszi a következő kérdést. Így megy a játék addig, amíg a kérdező ki nem találta a szót. Nehezíthetjük a játékot úgy, hogy csak meghatározott számú kérdést lehet feltenni.

A játék jól fejleszti az analizáló-szintetizáló képességet.

Kakukktojás

1. Megadunk néhány szót pl. alma, barack, paprika, citrom. Az egyik nem illik a többi közé. Melyik? Miért? Elegendő ha néhány szót adunk meg, kisebb gyerekeknél eleinte kezdhetjük három szóval. Ezt a játékot rajzos formában, tárgyakkal - nagyobbaknál - írásban is játszhatjuk.

2. Mindenki kap egy szót (képet, rajzot, tárgyat), amihez neki kell kakukktojás-rejtvényt készíteni. Egymás feladatait kell kitalálni.  A magyarázat, indoklás sose maradjon el.

Ez a játék jól fejleszti a gondolkodást és kifejezőkészséget. Segíti a csoportosítás. általánosítás, rendszerezés képességét.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Versenyfeladatok

(Lady GaGa, 2010.02.15 19:30)

nem tud vki egy olyan oldalt, amelyen lehet nyelvtant gyakorolni? Versenyhez kellene, és nagyon szorít az idő. A www.bendegut.hu-t már néztem. Valami hasonló oldalt kellene.

király

(fanni, 2010.02.07 13:38)

Én a hugaimmal játszottam ezeket mind tetszett nekik .
Ezért hálás vagyok az oldal szerekesztőjének.
köszönjük !!!!!!!!!!!!!!!

acel.ildiko@citromail.hu

(ildi, 2009.12.27 16:52)

feladatok 3. osztálynak

Berlin

(Daniella, 2009.11.17 20:04)

Hi my name is Daniiella Chadryg!
Hoves gu no vom the to slead go best prograshion blound!
CHaió!

hatvani istván uca 22

(kriszta, 2009.11.06 14:38)

asztalos u 2

(völgyesi tamás, 2009.03.11 11:13)

srtasdtdrt

tras

(tras, 2009.02.19 14:55)

erzuhsrtjdfgjndghjetzjhsr